Het verhaal

Het verhaal

Het verhaal van onze Manoir du Notaire begint ruim tweehonderd jaar geleden. 

Het huis zou een geschenk zijn van de plaatselijke kasteelheer voor z’n buitenechtelijke dochter. Deze jongedame huwde een notarisfamilie.  Het oorspronkelijke hoofdhuis werd gebouwd in 1803, het koetshuis werd aangebouwd in 1839 en de charmante erker in de grote leefruimte kwam er in 1908. Het pittoreske huisje links van de woning behoorde vroeger tot hetzelfde domein. Daar bevonden zich het kippenhok en de wasruimte met linnenkamer. We weten dat deze familie er bleef wonen tot ergens diep in de twintigste eeuw.

Na de notarisfamilie kwam er een doktersgezin wonen. Met hun zeven kinderen was er altijd leven in huis.  

Langs de zijdeur rechts kwamen patiënten vroeger binnen. Waar nu de toiletten en de vestiaire zijn, was vroeger de wachtzaal. Het dokterskabinet was waar nu het salon met de piano en platenspeler is en de tv-ruimte vooraan de woning was het vroeger bureel van de dokter. De wasruimte en het kippenhok werden opgeknapt en veranderden in een woning voor de dienstmeid.  

Eén van de dochters bleef er wonen na de dood van haar ouders. De eerste verdieping werd opgesplitst in twee appartementen en zelf woonde ze op het gelijkvloers. Nog later verhuisde zij naar de dienstwoning en werd de woning verkocht aan een Vlaams koppel die het twintig jaar lang als B&B uitbaatte.  

Midden 2019 bezochten wij het pand dat inmiddels opnieuw te koop stond. Het zocht nieuwe eigenaars, nu het Vlaamse koppel een nieuwe richting wilde inslaan. Tegelijk hadden wij zin in een nieuwe uitdaging, een nieuw avontuur: een authentieke woning opknappen en verhuren als vakantiewoning. Daarnaast zochten wij, met ons groot gezin, naar een plekje in de Ardennen om enkele keren per jaar tot rust te komen, om samen met vrienden te onthaasten, om familiebanden aan te halen. 
Onze wegen kruisten op het gezellige kerkpleintje in Erezée...

 

Het was liefde op het eerste gezicht.  

Het was liefde op het eerste gezicht. 

En zo kwamen wij ‘thuis’ in de Ardennen… 
Eind 2019 kregen we de sleutel in handen en gingen we aan de slag: de woning was toe aan een grondige renovatie. Er is ruim aandacht besteed aan brandveiligheid, een uitbreiding van de keuken en een goed uitgeruste wellnessruimte. De tuin kreeg een metamorfose en is voortaan voorzien van speeltuigen voor jong en minder jong. Hier en daar een likje verf. En we gingen resoluut voor goeie bedden, karaktervol meubilair en de beste materialen. 

Na ruim 200 jaar zijn wij de vierde familie die geschiedenis mag schrijven in deze woning. 
Maar we maken graag de brug naar het verleden, naar toen het allemaal begon… Met een grote statige woning van een notarisfamilie. 
Naar een naam was het niet ver zoeken…

We ontvangen u graag in onze Manoir du Notaire.
 

Lieve groet, 

Ellen